Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:54 55 56> »

Promocija Monografije Tiflološkog muzeja Protiv predrasuda, 18.5.2016.

 


Promocija Monografije Tiflološkog muzeja Protiv predrasuda održala se 18. svibnja 2016., na Međunarodni dan muzeja, u 18:00 sati u Tiflološkome muzeju, Draškovićeva 80/II.

Tiflološki muzej jedini je muzej u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u svijetu koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom. Godine 2008. adaptiran je cjelokupni prostor muzeja i otvoren novi stalni postav, u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. Godine 2010. muzej je nominiran za nagradu EMYA – European Museum of the Year Award, a 2015., u sklopu nagrade ŽIVA Award, dobio je u Sankt Peterburgu nagradu u kategoriji Posvećenost i otvorenost prema posjetiteljima.

Ovako prilagođenom izložbenom prostoru velik broj osoba s invaliditetom nije mogao pristupiti dugi niz godina dok nije realiziran projekt izgradnje dizala i pristupne rampe za osobe s invaliditetom. Radovi su dovršeni krajem 2015. godine, a za službeno puštanje dizala u promet odabrali smo vrijeme izlaska iz tiska Spomenice/Monografije muzeja naziva Protiv predrasuda, koja je pisana u povodu 60. obljetnice muzeja 2013. godine, a izdana tek sada kad su za to bili osigurani financijski uvjeti.

Napisani tekstovi rezultat su višegodišnjeg stručnog i znanstvenog rada svih stručnih djelatnika muzeja i predstavljaju vrijedan dokument s područja muzeologije i tiflopedagogije. Osim povijesnog konteksta i detaljnog pregleda razvoja muzejskih zbirki i aktivnosti muzeja, monografija naglašava ideju o muzeju kao mjestu i nositelju promjena društvene svijesti.
 

  

  

  

  

   

 Foto: Renato Vukić