Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:42 43 44> »

Izložba Svijet zvukova, 5.7.2016. - 31.8.2016.


Prošlo je već 15 godina od humanitarne akcije Dajmo da čuju koja je na dosad neviđen način pokrenula Hrvatsku i u kojoj je prikupljeno više od 17 milijuna kuna za potrebe nabave umjetnih pužnica. Ova je akcija bila najveća u povijesti Hrvatske jer iznos koji je tada prikupljen više nikada nije premašen u kasnijim humanitarnim akcijama.

Svijet zvukova podsjetnik je na 2001. godinu u kojoj su se gotovo svi u Hrvatskoj pokrenuli kako bi se gluhoj djeci omogućilo da zakorače u svijet zvukova.

Uspjeh akcije bio je golem: kupljeno je čak 178 umjetnih pužnica. Sve operacije ugradnje obavljene su u Hrvatskoj od strane isključivo hrvatskih liječnika. Utjecaj akcije Dajmo da čuju izniman je jer se promijenio i pristup problemu gluhoće kod djece u Hrvatskoj.

Zanimljivosti o sluhu

Izložba Svijet zvukova podijeljena je u nekoliko cjelina iz kojih će se posjetitelji podsjetiti na najveću humanitarnu akciju do sada, moći će doznati više o sluhu i važnosti ranog otkrivanja problema sa sluhom, a proizvođač umjetnih pužnica, austrijska tvrtka MED-El, omogućila je da posjetitelji vide i opipaju umjetnu pužnicu, da na snimkama vide postupak uvođenja umjetne pužnice u uho. Uputit će se na iznimno važan postupak rehabilitacije sluha, a posjetitelje očekuju i brojne zanimljivosti vezane uz zvuk i slušanje. Izložba je osmišljena interaktivno, posjetitelji će moći ispitati svoj sluh, saznati o slušnim iluzijama, izložena je i računalna audio igra u kojoj posjetitelj treba odrediti poziciju izvora zvuka u 3D prostoru. A to je samo dio izloženog.
 

 

 

  

 

 

 

 

Fotografije: Renato Vukić