Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:41 42 43> »

Dani europske baštine 2017., 20.9.-28.10.2017.

 

Ove godine Tiflološki muzej od 20.9. do 28.10.2017. obilježava Dane europske baštine 2017. u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH. Ovogodišnja tema je Baština i priroda – krajolik mogućnosti.

Čitava priroda međusobno komunicira, a komunikacija teče kroz različita osjetila, gdje svako biće na svojstven način pokušava prenijeti svoju poruku. Ulaskom iz ljeta u jesen priroda počinje obilovati najrazličitijim mirisima, zvukovima i plodovima prirode. I bojama. No, kako doživljavaju jesen osobe oštećena vida gdje nedostatkom jednog senzornog kanala budu prikraćene za bogatstvo boja jeseni? Jesu li mirisi jednako prepoznatljivi kada ne vidimo izvor mirisa? Možemo li samo dlanovima i prstima prepoznati o kojim se plodovima radi? Kako doživljavamo zvukove u mraku? Odgovore na ta, ali i mnoga druga pitanja pronađite u Tiflološkom muzeju i njegovoj Tamnoj sobi.

To je cjelina postava čiji je cilj i svrha dočarati situaciju bez mogućnosti primanja vizualnih informacija, a ujedno i multisenzorička soba.
Većina ljudi nema predodžbu o tome kako je to biti slijep. Često se misli kako je vid garancija za pristup svijetu u kojem živimo. No, upravo je Tamna soba zamišljena kao poziv posjetitelju na putovanje koje izaziva sve osjete.

Povodom Dana europske baštine posjetite Tiflološki muzej i doživite jesen onako kako je doživljavaju slijepe osobe.