Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:166 167 168> »

Studijsko putovanje u Perkins school for the blind, Watertown , 7. - 9. listopada 2009., Boston (Željka Bosnar Salihagić, Željka Sušić)

 

Perkins School for the Blind, osnovan 1829. g. nudi obrazovanje i usluge za produktivan i smislen život slijepe, gluhoslijepe i slabovidne djece i odraslih s ili bez dodatnih oštećenja diljem svijeta.
Ovo je prvi Zavod za slijepe u Americi, a u njemu se školovala i poznata gluhoslijepa Helen Keller.
Trodnevni studijski posjet, u organizaciji Betsy McGinnity, director of the Training and Educational Resources Program, bio je ispunjen susretima s dugogodišnjim stručnim djelatnicima, vrlo inspirativnim i informativnim vodstvima po kampusu i stjecanju slike o širini aktivnosi Perkinsa. Zanimljive ustrojbene jedinice od knjižnice za slijepe, povijesnog muzeja, botaničkog vrta,  kreativnih radionica, rada u malim grupama otvaraju mogućnosti za suradnju između dvije ustanove, koja je načelno i dogovorena.
Tijekom studijskog boravka organiziran je i posjet Museum of Fine Arts te susret s Hannah Goodman, koordinatoricom za pristupačnost Muzeja osobama s invaliditetom gdje su nam predstavljeni programski zadaci pedagoškog odjela Muzeja. Kroz razgovor su razmatrana pitanja (ne)dostupnosti velikih “mega” muzeja te potreba njihove društvene angažiranosti u zajednici kao i uloga te oblici djelatnosti manjih, specijializiranih muzeja. S naše strane predstavljeni su dosezi Tiflološkog muzeja  na području prilagodbe za osobe s invaliditetom.

 

Slika 1. Ravnateljica Muzeja s voditeljem likovne sekcije u Perkins School for the Blind